Wat maakt Zen by Sen duurzaam?
Heel veel!

​We zijn Zen by Sen begonnen omdat we niet alleen mooie leggings met bijzondere prints en een perfecte pasvorm wilden maken, maar ook omdat we een steentje willen bijdragen aan het behoud van onze planeet. Vandaar dat we meteen op zoek zijn gegaan naar stof die duurzaam is, gemaakt van gerecycled materiaal. Zo kwamen we uit bij een stof die voor het grootste deel gemaakt is van gerecyclede visnetten. Deze stof bleek ook nog eens stevig, soepel, sterk en erg mooi te zijn. Dus de keuze was snel gemaakt, deze stof moesten we hebben! Maar het duurzame karakter gaat verder dan alleen deze stof. Hieronder volgt een opsomming van de redenen waarom Zen by Sen duurzaam is.


Ten eerste worden onze leggings gemaakt van gerecyclede visnetten die door vissers achter gelaten worden in de zee. Hier raken jaarlijks veel zeedieren onnodig in verstrikt en dat vinden wij niet leuk! Door een Zen by Sen legging aan te schaffen help je de oceanen schoner te maken.

Ten tweede worden onze leggings en de stoffen daarvoor dicht bij huis gemaakt, in Duitsland en Polen. Dat scheelt dus heel veel transportkilometers en er worden geen mensen voor uitgebuit. Dat voelt toch net wat beter dan wanneer je product uit een ver land komt waar de werkomstandigheden niet mensvriendelijk zijn.

Ten derde worden de stoffen niet geverfd, maar geprint. Dit scheelt heel veel verfstoffen en ook liters water, dit in tegenstelling tot andere kleurprocessen, waar veel water bij gebruikt moet worden om een stof te verven.


Ten vierde zijn de stoffen voor shirts en voor de tassen van biologische katoen en tencel (stof gemaakt van berkenbast) waarvoor er geen onnodig giftige pesticiden en oneindig veel liters water aan te pas zijn gekomen. Wist je dat katoen een van de meest vervuilende gewassen is, wanneer het op conventionele manier geteeld wordt? Voor een kilo katoen wordt 6000 liter water gebruikt. Daarbij worden de gewassen soms zelfs twee keer per week bespoten om ze vrij van beestjes te houden, waardoor die 6000 liter water ook vervuild raken. Bij biologisch katoen worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, waarmee grond en water beschermd worden en voor langere rijd bruikbaar zijn.  

Tot slot zijn ook onze verpakkingen en labels van duurzame, gerecyclede materialen.

Zen by Sen productieproces
Hieronder zie je hoe onze leggings van A to Z tot stand komen, van visnet tot legging.